Contents
- 1 تفاوت میزبانی لینوکس و ویندوز در چیست؟ – اخبار فارسی – روزنامه دیجیتال فارسی URLFA
- 2 پایداری
- 3 امنیت
- 4 سیستم عامل
- 5 رابط کاربری
- 6 کاربرد وبسایت
- 7 زبان برنامهنویسی و پایگاه داده
- 8 مدیریت محتوا
- 9 قیمت
- 10 یادگیری
- 11 اشتباه رایج
- 12 جمعبندی
- 13 سوالات متداول
- 13.1 1- هاست لینوکس بهتر است یا هاست ویندوز؟
- 13.2 2- هاست لینوکس سرعت بالاتری دارد یا هاست ویندوز؟
- 13.3 3- هاست لینوکس با چه کنترل پنل هایی ارائه داده می شود؟
- 13.4 4- هاست ویندوز با چه کنترل پنل هایی ارائه داده می شود؟
- 13.5 5- در چه مواقعی باید از هاست لینوکس استفاده کرد؟
- 13.6 6- در چه مواقعی باید از هاست ویندوز استفاده کرد؟
تفاوت میزبانی لینوکس و ویندوز در چیست؟ – اخبار فارسی – روزنامه دیجیتال فارسی URLFA
یکی از چالشهای مهم مدیران وبسایتها، در هنگام خرید هاست و راهاندازی وبسایت، انتخاب نوع سیستم عامل هاست است. ارائهدهندگان خدمات میزبانی وب و هاستینگ، دو نوع سیستم عامل هاست را ارائه میدهند: هاست لینوکس و هاست ویندوز. به طور کلی، هاست لینوکس سیستم عامل مجبوبتری نسبت به هاست لینوکس است. اما آیا همیشه باید از هاست لینوکس استفاده کنیم؟
میخواهیم در این مقاله، با تفاوت هاست لینوکس و هاست ویندوز بیشتر آشنا شویم. همچنین یاد بگیریم که در چه زمانی باید از هر کدام از آنها برای وبسایت خود استفاده کنیم. در ادامه هم، برخی از عوامل اصلی را که باید هنگام تصمیمگیری بین هاست لینوکس و هاست ویندوز در نظر بگیرید، برای شما لیست کردهایم. امیدواریم که پس از مطالعهی این مقاله، به یک نتیجهی مناسب برای انتخاب سیستم عامل هاست رسیده باشید.
پایداری
اگر از یک مدیر سرور بخواهید که بزرگترین تفاوت بین هاست لینوکس و ویندوز را به شما بگوید، اولین چیزی که به آن اشاره میکند: ثبات و پایداری(Stability) است. سرورهای لینوکس معمولا امنتر از سرورهای ویندوز هستند. آنها به ندرت نیاز به راهاندازی دوباره دارند.
از طرف دیگر، سرورهای ویندوز هنگامی که وظیفهی ادارهی چندین پایگاه داده، وبسایت و سرورهای فایل را برعهده دارند، ناپایدار میشوند. زمانی که شروع به افزودن برنامههای کاربردی جداگانه و کدهای زمانبندی شده میکنید، مشکلات در سرورهای ویندوز بدتر هم میشوند.
در حالی که مقدار قابلتوجهی از این مشکلات در سالهای اخیر کاهش یافته است، اما هنوز پایداری اطلاعات روی هاست یکی از پردردسرترین مسائل مدیران سرور است. اگر پایداری اطلاعات برای شما اهمیت ویژهای دارد و از چند پایگاه داده و کدهای سنگین استفاده میکنید؛ به شما توصیه میکنیم که هاست با سیستم عامل لینوکس را انتخاب کنید.
امنیت
اغلب حملههای سایبری علیه سیستمهای ویندوز انجام میشود. ویندوز برای هکرها به عنوان هدف اولیه تعریف شده است، چرا که لینوکس از یک سیستمعامل مبتنی بر یونیکس استفاده میکند.
ثابت شده است که ویژگیهای مدیریتی در یونیکس، یک قدرت عالی برای سرورهای لینوکس محسوب میشوند. این ویژگیها دسترسی به مرکز سیستمعامل را قطع میکنند و تنها به مدیران سرور (کاربران root) اجازه میدهند که آدرسهای خاص و مهم را روی هاست اصلاح کنند. این قابلیت، به طور قابلتوجهی مشکلات کار با فایلهای پنهان را کاهش میدهد و به وی کمک میکند تا با بدافزار راحتتر مبارزه کند.
اگرچه بسیاری از مردم هاست لینوکس را امنتر از هاست ویندوز میدانند اما هر دو سیستمعامل میتوانند به یک اندازه امن باشند. امنیت به تنظیمات سرور و مدیران اجرایی سرور بستگی دارد. تمامی سرورها باید با آخرین تدابیر امنیتی و عملکردی حفظ شده و برای امنیت به صورت بهینه پیکربندی شوند.
سیستم عامل
اغلب کاربران ویندوزی که به لینوکس مهاجرت میکنند، برای اولین بار در هنگام بالا آمدن خط فرمان لینوکس، دچار شوک بزرگی میشوند. پیاده سازی توابع در لینوکس به هیچ وجه شبیه به ویندوز نیست.
بارزترین تفاوت هاست لینوکس و هاست ویندوز، سیستم عامل هاستی است که بر روی سرور اجرا میشود. وقتی با دو سیستم عامل کار میکنیم، تفاوتهای رابط کاربری آنها بیشتر نمایان میشود.
هرچند در لینوکس نیز میتوانید با رابطهای کاربری گرافیکی(GUIs) کار کنید، اما توصیه میشود که هنگام شروع از ابزاری مانند cPanel و یا دایرکت ادمین، برای مدیریت کارهای خود استفاده کنید.
تفاوت دیگر بین هاست لینوکس و ویندوز این است که برخلاف ویندوز، فایلهای لینوکس، به بزرگی و کوچکی حروف حساس هستند. برای مثال:
- در یک هاست لینوکس، home.html و Home.html نامهای متفاوتی دارند.
- در یک هاست ویندوز، home.html، Home.html و HOME.HTML همگی یک نام هستند.
رابط کاربری
برای کار با هر دو نوع هاست لینوکس و ویندوز از یک رابط کاربری مدیریتی به نام کنترل پنل استفاده میشود.
کنترل پنل باعث مدیریت آسانتر برنامهها، پایگاههای داده و پیکربندی آدرسهای ایمیل میشود. همچنین با استفاده از کنترل پنل میتوانید میزان فضای مورد نیاز هر کاربر را بر روی هاست تعیین کنید. با توجه به نوع هاست انتخابی، امکانات متنوعی در هر پنل قرار گرفته است. پس در مقایسهی رابط کاربری هاست لینوکس و ویندوز، هیچ کدام بر دیگری برتر نیست؛ زیرا هر دو از کنترل پنلهای مشخصی استفاده میکنند.
انواع کنترل پنل
- cPanel: در تمام پیادهسازیهای هاست لینوکس، مانند reseller، VPS و Dedicated وجود دارد. این کنترل پنل به قدری مورد استفاده قرار گرفته است که به یک استاندارد صنعتی تبدیل شده است.
- Whm یا(Web Host Manager): بر روی reseller، VPS، و Dedicated Servers موجود است.
- directAdmin: برای هاست لینوکس در دسترس است.
- Plesk: روی Windows Servers و Dedicated Servers موجود است.
- websitePanel: برای هاست ویندوز در دسترس است.
کاربرد وبسایت
معمولا کسی به دنبال یک هاست است که بخواهد یک وبسایت فروشگاهی، خبری یا یک سایت شخصی ساده را راهاندازی کند. هاست لینوکس اغلب بهترین راهحل برای این نوع کاربردها است. بسیاری از خدمات هاست لینوکس به ابزارهایی مانند cPanel یا Confixx مجهز شدهاند که یک رابط کاربری ساده را به کاربران میدهند. رابط کاربری لینوکس علاوه بر مزایای معمول یک رابط کاربری هاست، به طور خودکار بستههای نرمافزاری مانند Apache، PHP، MySQL و FTP را مدیریت میکند. این ویژگیها برای مبتدیان مفید هستند.
هاست ویندوز به طور معمول در محیطهای بزرگ شرکتی(به عنوان SharePoint یا Exchange) استفاده میشوند. پس اگر وبسایت شما به فناوریهای خاص مایکروسافت مانند MSSQL نیاز دارد، باید از هاست ویندوز استفاده کنید.
زبان برنامهنویسی و پایگاه داده
یکی از رایجترین وب سرورهای مورد استفاده در سرورهای هاست لینوکس آپاچی(Apache) نام دارد. آپاچی از زبانهای برنامهنویسی پرکاربردی مانند Perl , Python , PHP و CGI پشتیبانی میکند. با توجه به این که زبان برنامه نویسی اغلب سایتها در جهان PHP است، از هاست لینوکس بیشتر استفاده میشود.
وب سرور هاست ویندوز از زبانهای برنامهنویسی ASP، ویژوال بیسیک، C# و NET پشتیبانی میکند. صاحب امتیاز این زبانها، خود شرکت مایکروسافت است. پس اگر میخواهید وبسایت خود را با ASP و NET توسعه دهید، از هاست ویندوز استفاده کنید.
هاست لینوکس از بانک اطلاعاتی MySQL پشتیبانی میکند و اغلب سیستمهای مدیریت محتوای مشهور از MySQL استفاده میکنند. در حالی که هاست ویندوز از پایگاههای دادهی MS-SQL Server و MySQL استفاده میکند که هزینه نگهداری و خدمات آنها بالا است.
مدیریت محتوا
سیستم مدیریت محتوا که به آنها CMS نیز گفته میشود، نقش مهمی در یک وبسایت دارند. برخی از CMS های رایج مانند: جوملا، وردپرس، دروپال، دیتالایف یا فروشگاهسازهای محبوب مانند پرستاشاپ و اپن کارت، با زبان برنامهنویسی PHP توسعه یافتهاند. در بخش قبل گفتیم که فقط هاست لینوکس میتواند از این نرمافزارها پشتیبانی کند.
هاست ویندوز تنها از سیستم مدیریت محتوای اختصاصی و دستنویس پشتیبانی میکند که معمولا با زبان برنامه نویسی ASP و NET نوشته میشوند. پس اگر میخواهید سیستم مدیریت محتوای وبسایت را شخصا پیادهسازی کنید، بهتر است از هاست ویندوز استفاده کنید.
قیمت
خرید هاست لینوکس ارزانتر از هاست ویندوز است. این تفاوت قیمت به دلیل ابزارهای مورد استفاده در این دو هاست است. برنامههای مورد استفاده در هاست ویندوز هزینهی نگهداری و خدمات بالاتری دارند.
لینوکس یک سیستم عامل متن باز است و دلیل اصلی ارزان بودن هاست لینوکس، رایگان بودن اغلب برنامه های کاربردی و خود سیستم عامل لینوکس است. همچنین تغییرات در ابزارهای هاست لینوکس کمتر از هاست ویندوز است و این باعث میشود که در طول زمان، هزینهی کمتری صرف تغییرات شود.
یادگیری
یادگیری مدیریت یک هاست لینوکس نسبت به هاست ویندوز سختتر است. البته اگر زمان داشته باشید و بدانید چطور یک هاست پیچیده را مدیریت کنید، این یک مشکل بزرگ نخواهد بود. اما برای افراد ناآشنا با مسائل فناوری اطلاعات و مدیریت وبسایت، ممکن است پیکربندی و کار با چنین محیطی دلهرهآور باشد.
بسیاری از گزینههای مدیریتی یک هاست ویندوز، از طریق رابط کاربری(UI) در دسترس هستند و این رابط کاربری برای یک فرد مبتدی بسیار مناسب است. از طرفی محیطهای مدیریتی ویندوز انقدر فراگیر شده است که پاسخ بسیاری از مشکلات آنها به صورت آنلاین پیدا میشود. اگر به دنبال سادگی هستید، هاست ویندوز انتخاب شماست.
اشتباه رایج
بسیاری از کاربران تصور میکنند که اگر کامپیوترشان ویندوز را اجرا کند، نیاز است تا از خدمات هاست ویندوز استفاده کنند. در صورتی که نوع میزبانی که انتخاب میکنید هیچ ارتباطی با سیستم اجرایی شما ندارد.
توجه داشته باشید که برای استفاده از هاست لینوکس یا ویندوز نیاز به نصب هیچ کدام از این سیستم عاملها بر روی رایانهی بازدیدکنندگان نیست. بعد از قرار گرفتن وبسایت روی هر کدام از این دو هاست، تمامی کاربران تحت هر شرایطی و با انواع پلتفرمها قادر به بازدید از سایت شما هستند.
جمعبندی
در این مقاله در مورد تفاوت هاست لینوکس و هاست ویندوز صحبت کردیم. هاست لینوکس و ویندوز هرکدام مزایا و معایبی دارند. درک اینکه چه چیزی برای شما مهم است و یک هاست چگونه میتواند به شما کمک کند، به شما در انتخاب سیستم عامل هاست کمک میکند.
قبل از انتخاب هاست مناسب، شما اول باید نیازهای وبسایت خود را تعیین کنید. این نیازها شامل زبان برنامهنویسی، نوع پایگاه داده، نوع سیستم مدیریت محتوای انتخابی و … میشوند که آنها را مفصل توضیح دادیم. بهتر است در این مرحله نیازهای آینده را نیز پیشبینی کنید تا برآورد قیمت مناسبی هنگام خرید هاست خود داشته باشید.
بعد از مشخص کردن نیازها، باید سطح مهارتهای خود را در کار با ابزارهای ارائهدهندهی هرکدام از این دو سیستم عامل هاست بسنجید. در نهایت، سعی کنید از تجربهی مدیران سیستم و توسعهدهندگان وبسایت نیز برای انتخاب هاست مناسب استفاده کنید.
سوالات متداول
1- هاست لینوکس بهتر است یا هاست ویندوز؟
به صورت کلی نمی توان گفت که کدام نوع از هاست های لینوکس یا ویندوز بر دیگری برتری دارد، هر کدام کاربردها و ویژگیهای خاص خود را داشته و عمدتا باید بر اساس زبان برنامه نویسی وبسایت خود، نوع سیستم عامل هاست را انتخاب نمایید.
2- هاست لینوکس سرعت بالاتری دارد یا هاست ویندوز؟
لینوکس ابزارهای بیشتری را جهت بهینه سازی و افزایش سرعت ارائه می کند و بدین ترتیب اکثرا هاست لینوکس در مقایسه با هاست ویندوز از سرعت بالاتری برخوردار می باشد.
3- هاست لینوکس با چه کنترل پنل هایی ارائه داده می شود؟
هاست لینوکس با کنترل پنل هایی از جمله direct admin، cpanel، webmin و kloxo قابل ارائه می باشد.
4- هاست ویندوز با چه کنترل پنل هایی ارائه داده می شود؟
هاست ویندوز با کنترل پنل هایی از جمله pelesk و websitepanel قابل ارائه می باشد.
5- در چه مواقعی باید از هاست لینوکس استفاده کرد؟
اگر وب سایت یا اپلیکیشن شما دارای سیستم های مدیریت محتوای مبتنی بر PHP/MySQL مانند وردپرس، دروپال، جوملا، وی بولتن می باشد باید هاست لینوکس تهیه نمایید.
6- در چه مواقعی باید از هاست ویندوز استفاده کرد؟
اگر وبسایت یا اپلیکیشنی دارید که زبان برنامه نویسی آن asp یا asp.net بوده و دارای بانک اطلاعاتی SQL Server می باشد، هاست ویندوز برای شما مناسب خواهد بود.