Contents
- 1 بیت کوین چطور بدست می آید؟
- 1.1 هاوینگ چیست و چه زمانی اتفاق میافتد؟
- 1.2 فلسفه هاوینگ
- 1.3 تاریخچه هاوینگ
- 1.4 هاوینگ بعدی در چه تاریخی اتفاق خواهد افتاد؟
- 1.5 تاثیر هاوینگ بر قیمت بیت کوین
- 1.6 هاوینگ 2012
- 1.7 هاوینگ 2016
- 1.8 هاوینگ 2020
- 1.9 پیش بینی کارشناسان از تاثیر رویداد هاوینگ بر قیمت بیت کوین
- 1.10 وضعیت ماینرها در آستانه هاوینگ
- 1.11 تاثیر رویداد هاوینگ بر کارمزد تراکنش ها
- 1.12 تفاوت هاوینگ 2016 و 2020
- 1.13 کلام پایانی
بیت کوین چطور بدست می آید؟
هروقت واژه استخراج را میشنویم ناخودآگاه یاد استخراج از معادن طلا، نقره، سنگ آهن و یا استخراج نفت میافتیم! اما نوع دیگری از استخراج وجود دارد و آن استخراج (ماینینگ) توسط پردازشگرهای پرقدرت در ارزهای دیجیتال است. بیت کوین به گونهای طراحی شده است که هر 10 دقیقه یک بلاک در شبکه آن ایجاد میشود. استخراج کنندگان بیتکوین (ماینرها) بر سر این بلاک میجنگند و در نهایت هرکس که برنده حل آن شد، پاداش از قبل تعیین شده آن را دریافت میکند.
هاوینگ چیست و چه زمانی اتفاق میافتد؟
کلمه هاوینگ از ریشه کلمه انگلیسی Half به معنای نصف شدن گرفته شده است. در بازار ارزهای دیجیتال هاوینگ به فرآیند نصف شدن پاداش استخراج هر بلوک گفته میشود. از آنجایی که هر ساعت بهطور میانگین ۶ بلاک پیدا میشود و رویداد هاوینگ بیت کوین هم پس از هر ۲۱۰ هزار بلاک رخ میدهد، میتوان بهطور تقریبی گفت که رویداد هاوینگ هر ۴ سال یکبار اتفاق میفتد. به همین دلیل است که رویداد هاوینگ در تاریخ مشخصی صورت نمیگیرد و زمان تقریبی آن هر 4 سال یک بار است. به عبارت دیگر سنجش زمان هاوینگ با توجه به تعداد بلاکهای اضافه شده به زنجیره محاسبه میشود و ربطی به زمان ندارد، با این حال با توجه به قوانین وضع شده در شبکه بیت کوین این رویداد به طور تقریبی هر 4 سال یک بار رخ میدهد. شاید فکر کنید که دانستن چنین مطالبی برای معاملهگری و فعالیت در بازار رمزارزها نیاز نیست، اما با دانستن ماهیت و دلیل اتفاقاتی که در این بازار میافتد میتوانید با ذهنی بازتراقدام به معامله یا سرمایه گذاری کنید.
فراموش نکنید گذراندن دوره آموزش ارز دیجیتال میتواند کمک شایانی هم به درک مفاهیم پایه و هم معاملهگری و سرمایهگذاری کند.
فلسفه هاوینگ
مهمترین فلسفه هاوینگ قانون اصلی حاکم بر همه ی بازارهای مالی یعنی عرضه و تقاضا می باشد. شاید بهتر باشد برای درک بهتر موضوع، فلسفه این فرآیند را از زبان ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) ، خالق دومین رمز ارز بزرگ بازار ارزهای دیجیتال بشنویم. بوترین می گوید:
علت اصلی انجام این کار کنترل تورم است. یکی از بزرگترین خطاهای ارزهای فیات سنتی که تحت کنترل بانکهای مرکزی هستند، این است که این بانکها میتوانند به هر میزان که بخواهند پول چاپ کنند و اگر بیشازحد پول چاپ کنند، ارزش ارز دولتی طبق قانون عرضه و تقاضا سریعاً رو به کاهش میگذارد. بیت کوین برخلاف ارزهای رایج طوری طراحی شده است که مثل یک کالای باارزش، مانند طلا، عمل کند. میزان طلاهای موجود در دنیا محدود است و با استخراج هر گرم از آن، استخراج طلاهای باقیمانده سختتر از قبل میشود. به دلیلِ همین عرضه (موجودی) محدود است که طلا توانسته در طی شش هزار سال گذشته، جای پای خود را بهعنوان یک وسیله تبادل و ابزار ذخیره ارزش محکم کند. کاری که امیدواریم بیت کوین هم از پس انجام آن برآید
تاریخچه هاوینگ
در ابتدای کار بیت کوین در ازای ایجاد هر بلوک در شبکه، ماینری که موفق به این کار میشد 50 واحد بیت کوین را به عنوان پاداش دریافت میکرد.
اولین رویداد هاوینگ بیت کوین در 28 نوامبر 2012 در بلوک شماره ی 210،000 رخ داد، پس از رخ دادن اولین رویداد هاوینگ پاداش ماینرها از 50 به 25 واحد بیت کوین برای هر بلوکی که به شبکه میافزودند کاهش یافت.
رویداد هاوینگ بعدی در 9 جولای 2016 در بلوک 420،000 به وقوع پیوست، یعنی با اضافه شدن 210,000 بلوک دیگر به شبکهی بلاک چین بیت کوین.
این رویداد پاداش ماینرها را از 25 واحد به 12,5 واحد برای اتصال بلوکهای جدید به شبکه کاهش داد.
سومین و آخرین رویداد رویداد نصف سازی پاداش ماینرها، در یازدهم ماه می سال 2020 و در بلوک 630،000 صورت گرفت. بعد از این رویداد پاداش ماینرها به 6.25 رسید.
هاوینگ بعدی در چه تاریخی اتفاق خواهد افتاد؟
برای اطلاع از زمان بعدی هاوینگ میتوانید اینجا کلیک کنید.
تاثیر هاوینگ بر قیمت بیت کوین
همانگونه که در تصویر ذیل ملاحظه مینمایید همواره فرآیند هاوینگ به سبب تضعیف طرف عرضه طی سالیان اخیر موجب رشد قابل توجه قیمت بیت کوین شده است. البته این موضوع به طور تئوری بیان شده است و اگر بخواهیم دقیقتر به بررسی ماجرا بپردازیم باید تمام احتمالات را در نظر بگیریم.

قرار نیست همیشه با کم شدن عرضه، تقاضا بالا برود و یا حتی ثابت بماند. تنها در صورتی کم شدن عرضه میتواند منجر به رشد قیمت باشد، که تقاضا یا ثابت بماند یا بیشتر شود.
در علم اقتصاد گفته میشود که اگر عرضه کم شود و تقاضا ثابت بماند، قیمت باید دو برابر شود تا تقاضاها را پوشش دهد. اما در دنیای واقعی و بیت کوین هیچ کس نمیتواند 100 درصد تضمین دهد که تقاضا زیاد میشود هرچند که احتمال آن زیاد است.
در نظر بگیرید که به دلیل نصف شدن پاداش استخراج، دیگر برای ماینرها به صرفه نباشد که به کار خود ادامه دهند و از شبکه خارج شوند.
هرچند در حال حاضر به دلیل گستردگی و شناخت بیت کوین در جامعه نمیتوان خیلی انتظار این شرایط را داشت، اما اگر این اتفاق بیفتد، نتیجه خوبی برای بیت کوین و قیمت بیت کوین نخواهد داشت.
در رابطه با بیت کوین معاملهگران و سرمایهگذارانی فعال وجود دارد. افرادی که بر روی روی بیت کوین به صورت بلندمدت سرمایهگذاری کردهاند و به عبارت دیگر کسانی که هولدر بیتکوین هستند با هر نوسان قیمت، اقدام به فروش بیت کوین خود نمیکنند. اما شرایط برای معاملهگران (تریدرها) متفاوت است. اکثر افراد انتظار دارند که پس از رویداد هاوینگ، قیمت بیت کوین افزایش یابد، معاملهگران زیادی با همین تفکر پیش از هاوینگ بیت کوین اقدام به خرید کرده تا با رشد قیمت پس از هاوینگ، به سود رسیده و از معامله خارج شوند.
این معاملهگران در صورتی که قیمت بیت کوین پس از هاوینگ ثابت بماند، از معامله خارج خواهند شد و همین موضوع میتواند موجب کاهش قیمت بیت کوین حداقل برای یک بازه شود. حتی اگر قیمت بیت کوین بلافاصله پس از رویداد هاوینگ افزایش یابد، معاملهگران با توجه به ماهیت حرفه خودشان پس از کسب سود مورد نظر اقدام به فروش بیت کوینهای خود میکنند.
هاوینگ 2012
در سال 2012 با به وقوع پیوستن اولین رویداد هاوینگ بیت کوین، در ابتدا قیمت بیت کوین برای مدت 6 هفته نزولی بود، اما پس از گذشت مدتی قیمت بیت کوین تا 230 دلار افزایش یافت در حالی که در زمان هاوینگ قیمت بیت کوین 13 دلار و 42 سنت بود.
ناگفته نماند که عدهای این افزایش قیمت را ناشی از فضای سیاسی حاکم در آن دوره میدانند.
هاوینگ 2016
در دومین هاوینگ بیت کوین در سال 2016 نیز پس از این رویداد قیمت بیت کوین رشد چندانی نداشت اما در طی یک سال، قیمت بیت کوین به 20,000 دلار رسید و بیت کوین توانست رشد 31 درصدی را برای خود ثبت کند. (قیمت بیت کوین در زمان رخ دادن دومین هاوینگ 650 دلار بود)
هاوینگ 2020
سومین و آخرین هاوینگ بیت کوین تا به امروز در تاریخ 11 می سال 2020 رخ داد. در این هاوینگ بیت کوین دیگر یک رمزارز ناشناس نبود و عده بسیاری این رمزارز را میشناختند، همهگیری ویروس کرونا در آستانه هاوینگ بیت کوین باعث شد بسیاری از افراد، با توجه به ماهیت بیت کوین، و ویژگی کاهشی تورم آن به این رمزارز روی بیاورند، به این صورت آنها میتوانستند علاوه بر حفظ ارزش دارایی خود سود زیادی نیز تجربه کنند. در نتیجه فارغ از نوسانات کوتاه در چند روز، قیمت بیت کوین رشد چشمگیری را تجربه کرد.
پیش بینی کارشناسان از تاثیر رویداد هاوینگ بر قیمت بیت کوین
افراد زیادی آرزوی سفر به سال های گذشته را دارند تا بتوانند مقدار زیادی بیت کوین خریداری کنند، که البته ممکن نیست . ولی شاید با بررسی گذشته بتوان دیدگاه بهتری نسبت به آینده پیدا کرد.
دو روز قبل از هاوینگ ۲۰۱۶ پلت فرم coindesk مقاله ای را در همین خصوص منتشر کرد، نگاهی به آن خالی از لطف نیست.
“در حال حاضر بیت کوین با رشد ۵۰ درصدی نسبت به ابتدای سال با قیمت ۶۴۰ دلار معامله میشود. هرچند عوامل سیاسی و اقتصادی در این رشد قیمت نقش داشتند ولی تاثیر رویداد هاوینگ بر این افزایش قیمت چشمگیرتر بوده است.
کارشناسان نظرات کاملا متفاوتی راجع به تاثیر هاوینگ (به خصوص از سال 2020 به بعد) بر قیمت بیت کوین ارائه دادند:
پیش بینی های افزایش قیمت
کارشناسان بسیاری با بیان دلایل مختلف انتظار افزایش قیمت بیت کوین را دارند. آنها معتقدند هرچند افزایش قیمت بیت کوین در یک بازه زمانی کوتاه اتفاق نمی افتد ولی قیمت این رمزارز به صورت آهسته و پیوسته صعودی خواهد بود.
این دسته از کارشناسان معتقدند که کاهش پاداش برای ماینرها ممکن است باعث یک افت قیمت موقتی بعد از هاوینگ بیت کوین باشد، اما هاوینگ همیشه به عنوان عامل موثری برای شروع رشد قیمت بیت کوین عمل کرده است.
پیش بینی های کاهش قیمت
برخی از کارشناسان معتقد هستند حتی اگر همه چیز به خوبی پیش برود ممکن است عواملی به دور از چشم آنها مانده باشد که باعث کاهش قیمت بیت کوین شود. همانطور که میدانید قیمت بیت کوین متاثر از عوامل متعددی است که هاوینگ یکی از آنهاست.
حفظ وضعیت موجود
به نظر بعضی از کارشناسان میزان کاهش تورم بیت کوین نسبت به حجم معاملات روزانه به قدری ناچیز است که میتوان آن را نادیده گرفت.”
وضعیت ماینرها در آستانه هاوینگ
با بررسی داده های Google Trends به این مشخص شد که کاربران در آستانه هاوینگ بیت کوین، علاوه بر عبارت “هاوینگ بیت کوین”، “خرید بیت کوین” و “بیت کوین” را نیز در روزهای اخیر بسیار جست و جو کرده اند. این موضوع نشان از انتظار صعود برای بیت کوین توسط معامله گران را بالا میبرد. این نتایج را میتوان مهر تاییدی بر پذیرش بیت کوین از طرف درصد بیشتری از مردم به حساب آورد.
البته هیچ دلیل قطعی برای صعود قیمت بیت کوین بلافاصله پس از هاوینگ وجود ندارد.
در مصاحبه ای که Joseph Young خبرنگار با Mao Shixing از بنیان گذاران استخر ماینینگ F2POOL داشت ، او گفت علی رغم کم بودن قیمت فعلی بیت کوین نسبت به بیشترین قیمت این رمز ارز (قیمت بیت کوین در سال 2017 به 20 هزار دلار رسید) باید به این نکته نیز توجه کرد که پس از اجرای هاوینگ بیت کوین با نصف شدن پاداش ماینرها، شاید آنها به این فکر بیفتند که کاهش پاداش، سرنوشت نامطلوبی را برای آنها رقم خواهد زد.علاوه بر آن ماینرها همزمان با کاهش پاداش، هزینه برق بیشتری را باید بپردازند، که رسیدن به این تعادل زمان بر است.
همچنین هاوینگ، ماینرهای کوچک را در وضعیت دشواری قرار میدهد. این ماینرها معمولا برای به روز رسانی تجهیزات خود و یا خروج از بازا، ممکن است بیت کوین های خود را یکباره به فروش برسانند.
تاثیر رویداد هاوینگ بر کارمزد تراکنش ها
بنابر دادههای سایت BitInfoCharts کارمزد تراکنش های شبکه بیت کوین از تاریخ ۲۰ می تا ۱۴ ژوئن 2020 با کاهش ۹۱ درصدی از 6.65 دلار به 0.56 دلار رسیده است،این کمترین مقدار کارمزد بعد از رویداد هاوینگ 2020 بود، در حالی که کارمزد تراکنش های شبکه بیت کوین بعد از هاوینگ، افزایش ۱۶۰۰ درصدی را تجربه کردند.
البته این نوسانات کارمزد بعد از رویداد هاوینگ چیز جدیدی نیست و در هاوینگ قبل یعنی سال ۲۰۱۶ کارمزد تراکنشهای شبکه بیت کوین با افزایش ۲۰۰ درصدی از مبلغ 0.08 در یک می به 0.24 در تاریخ ۳۱ ژوئیه رسید و در اکتبر ۲۰۱۶ تا مبلغ 0.37 بالا رفت.
لازم به ذکر است که کارمزد های بالا در شبکه به معنای تراکم معاملات در شبکه میباشد به عبارت دیگر کاربران برای انجام تراکنشهای خود حاضرند مبالغ بالاتری را بپردازند.
خیلی ها بر این باورند که قیمت بیت کوین پس از رویداد هاوینگ رشد چشمگیری خواهد داشت، از این رو اقدام به خرید این رمز ارز کردند و این امر باعث افزایش کارمزد تراکنش های بیت کوین شده بود.
از طرف دیگر شاهد افزایش نرخ هش ریت شبکه بیت کوین بودیم این یعنی اینکه دستگاه های جدید با قدرت پردازش بالا وارد شبکه بیت کوین شدهاند و این یکی از دلایل کاهش کارمزدها است.
پس از هاوینگ ۲۰۱۲ کارمزد تراکنشها در ۲۶ و ۲۷ نوامبر با افزایش ۳۰۰ درصدی مواجه شد، اما خیلی زود به مقدار پیش از اجرای هاوینگ برگشت.
همچنین پس از اجرای هاوینگ ۲۰۱۶ کارمزد تراکنشها با افزایش ۲۰۰ درصدی از 0.081 دلار در اول ماه می ۲۰۱۶ به 0.24 دلار در اواسط جوئن و اواخر جولای همان سال رسید.
تفاوت هاوینگ 2016 و 2020
معاملات با حجم بالا
در بحبوحه رویداد هاوینگ معاملات بیت کوین با حجم بالاتر از ۲۸۰۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۶ در حال اجرا بودند. حجم معاملات در سال ۲۰۱۶ ،1.5 میلیارد دلار بود اما در روزهای نزدیک به هاوینگ 2020 این مقدار به ۵۰ میلیارد دلار رسیده بود.
افزایش تعداد حساب ها (کاربران)
هم راستا با افزایش حجم معاملات تعداد کاربران صرافیها نیز افزایش یافته بودند. صرافی معتبر coinbase اعلام کرد که تعداد کاربرانش در آستانه هاوینگ 2016 سه میلیون نفر بوده اند در حالی که این رقم برای هاوینگ 2020 به بیش از ۳۰ میلیون کاربر رسیده است. این موضوع میتواند مهر تاییدی بر پذیرفته شدن رمزارزها و به خصوص بیت کوین در میان مردم باشد. با توجه به گذشت حدود یک سال از هاوینگ 2020 میتوان به راحتی مقبولیت رمزارزها و به خصوص بیت کوین را در میان مردم به چشم دید.
کلام پایانی
یکی از قوانین وضع شده برای بیت کوین نصف شدن پاداش ماینرها است، تقریبا هر چهار سال یک بار این رویداد رخ میدهد. با رخ دادن این رویداد که هاوینگ نامیده میشود، شبکه از تورم بیت کوین جلوگیری میکند و به عبارتی با کم شدن عرضه و افزایش تقاضا به دلیل شناختن این رمزارز و ارزش واقعی آن، فارغ از نوسانات قیمتی که در بازارهای مالی بسیار طبیعی هستند، شاهد افزایش قیمت این رمزارز در بلند مدت هستیم.
سعی ما با ارائه این مطلب بر این بود تا رویداد هاوینگ و تاثیرات آن را به صورت کامل بررسی کنیم.