دامنه یا دامین همان آدرس سایت شما است. درواقع همان آدرسی که کاربر در نوار مرورگر شما مشاهده میکند همان Domain شما است. با توجه به اینکه اینترنت بهعنوان یک شبکه جهانی از سایتها و شبکههای متعددی تشکیلشده است؛ هرکدام از این شبکهها دارای URL و آدرس مخصوص به خود هستند؛ و از این طریق است که کاربران و اینترنت قادر به شناسایی شما هستند.
هر کامپیوتر دارای یک آدرس IP مخصوص به خود میباشد. که از این آدرس جهت شناسایی آن استفاده میشود. این آدرس شامل یک سری از اعداد است. اما به یاد داشتن یک آدرس IP به دلیل اینکه از مجموعهای از اعداد تشکیلشده کار سختی است. به همین دلیل است که از دامنه استفاده میشود. دومین دربرگیرنده یک نام است که بهوسیله آن کاربر میتواند از آن جهت جستجو سایت موردنظر خود استفاده کند.
روی کار آمدن دامنه باعث شد که کاربران بهراحتی بتواند سایت خود را پیدا کنند؛ و بهاینترتیب نیاز به به یاد داشتن یک سری اعداد طولانی نیست. دامین یک آدرس است که فقط منحصر به خود است. و تنها شما هستید که از آن استفاده میکنید. نام دامنه، آدرس وبسایتی است که در نوار آدرس یا url مرورگر مشاهده مینمایید. به عبارت ساده، اگر وبسایت شما یک خانه بود، نام دامنه شما آدرس آن خواهد بود.
Contents
دامین سایت یعنی چه؟
اینترنت شبکه غولپیکر رایانههای متصل شده به هم از طریق شبکه جهانی کابلها است. همانطور که در بالا گفتیم هر کامپیوتر در این شبکه میتواند با سایر کامپیوترها ارتباط برقرار کند. برای شناسایی آنها، به هر کامپیوتر یک آدرس IP اختصاص دادهشده است. این مجموعهای از اعداد است که یک کامپیوتر خاص را در اینترنت شناسایی میکند. یک آدرس IP معمولی مانند زیر است: 88.54.56.52
به خاطر داشتن IPهای اینچنینی بسیار دشوار است. به همین دلیل نام دامین اختراعشده است. اکنون برای دیدن یک وبسایت، نیازی به واردکردن یک رشته طولانی از اعداد نیستید. در عوض، شما میتوانید نام دامنه را در نوار آدرس مرورگر خود نوشته و آن را همیشه به یاد داشته باشید. بهعنوانمثال: urlfa.com
دامنه Domain چگونه کار میکند؟
مرورگر شما یک درخواست را به شبکه جهانی سرورهایی که سامانهٔ نام دامنه (Domain Name System)، تشکیلشده ارسال میکند. این سرورها برای نیم سرورها (NS) مرتبط به یک دامنه جستجو میکنند و درخواست را به نیم سرورها ارسال میکنند. اتصال یک Domain با هاست از طریق Name Serverها صورت میپذیرد.
وبسایتها با استفاده از نیم سرورها، میتوانند از Domain Nameها بهجای آی پی آدرسها استفاده کنند. در واقع DNS نشاندهنده یک تکنولوژی قدرتمند اینترنت برای تبدیل نام دامنه به آدرس IP است. بهعنوانمثال اگر وبسایت شما در URLFA میزبانی میشود، اطلاعات نیم سرور مانند ns1.urlfa.com و ns2.urlfa.com خواهد بود. این نیم سرورها رایانههای مدیریتشده توسط شرکت هاستینگ شما هستند. شرکت هاستینگ شما درخواست شما را به رایانهای که وبسایت شما ذخیرهشده است ارسال میکند.
این رایانهها وب سرور نامیده میشوند. وب سرورها دارای یک نرمافزار خاص نصبشده مانند آپاچی هستند. وب سرور در حال حاضر وبسایت درخواست شده را دریافت میکند و آن را به مرورگر ارسال میکند.
مشخصات یک دامنه خوب
همانطور که در بالا اشاره کردیم نام دامنه، نام وبسایت شما است، نام دامین پسوندهای مختلفی دارد، که از بین آنها پسوند com. از بقیه محبوبتر میباشد، پسوندهای دیگری نظیر org ،.net ،.tv ،.info ،.io. نیز وجود دارد.
همچنین نامهای دامین سایت ویژه کشور نیز وجود دارد که با کد پسوند کشورها مانند uk. برای انگلستان، de. برای آلمان، in. برای هند پایان مییابد. ما به شما توصیه میکنم از پسوند com. استفاده کنید چراکه بسیاری از سایتهای همهمنظوره و تجاری از پسوند com. استفاده میکنند.
شما از بابت انتخاب نام سایت شما هیچگونه محدودیتی ندارید و درواقع شما میتوانید هر نامی که دوست داشته باشید را برای سایت اینترنتی خود انتخاب کنید. البته باید توجه کنید که هر آدرس و نام اینترنتی مخصوص به یک وبسایت میباشد. و شما نمیتوانید از نام یک سایت دیگر استفاده کنید. از طرف دیگر شما باید نام سایت خود را بهصورت پیوسته انتخاب کنید بهصورتی که هیچ فاصلهای بین کلمات نباشد.
نکته بسیار مهم در مورد دامنه این است که شما باید حتماً آن را خریداری کنید. در غیر این صورت بعد از گذشت چند سال نام دامنه شما به سایت دیگری واگذار میشود. پس به یاد داشته باشید که باید حتماً مدتزمان خریدان را تمدید کنید.
ساب دامین / Sub domain
ساب دامین یا زیردامنه، چیزی است که قبل از نام دامنه میآید و گاهی از دامنه اصلی مستقل است. در این تصویر www بهمعنی World Wide Web و یک زیردامنه است. کلمه Blog در Mag.urlfa.com هم یک زیردامنه است.
پیشنهاد میکنم برای آشنایی بیشتر با ساب دامنه و تاثیر آن روی سئوی سایت، مقاله زیر دامنه چیست را بخوانید.
پروتکل Https
پروتکل https مثل یک تونل بزرگ است که اطلاعات از طریق آن بین کامپیوترها جابهجا میشود. برای همین وقتی آدرس سایتها را وارد میکنید، اول اسم بزرگراه اطلاعاتی یعنی همین https میآید و بعد به اینترنت میگویید: «اطلاعات را از این بزرگراه رد کن بعد برو به آدرس urlfa»
هاست و دامین چه فرقی با یکدیگر دارند؟
بیایید برگردیم سراغ کلیشه اصلی این موضوع، یعنی دامین آدرس خانه شماست. هاست هم زمین خانه شما در آن آدرس است.
برای اینکه بتوانید آپارتمان، ویلا، برج، خانه باغ و هرنوع منزل مسکونی دیگری بسازید، باید زمینی در اختیار داشته باشید. همانطور که خانهتان نمیتواند آدرس نداشته باشد، ساخت یک سرپناه بدون داشتن زمین خالی هم ممکن نیست.
سرویسهای ارائه دهنده هاست یا اصطلاحاً هاستینگ، مانند مشاورین املاک دنیای اینترنت هستند. برای تهیه زمین جهت ساخت خانه (سایت)، باید از خدمات آنها استفاده کنید. خدماتی که بسته به نیاز هر نفر میتوانند بسیار متفاوت باشند.
موضوع هاست آنقدر مفصل است که باید بهطور جداگانه بررسی شود. فقط در همین حد بگوییم که هاست و دامین دو مقوله کاملاً متفاوت و صدالبته کاملاً مرتبط بههم هستند. دراصل میتوان گفت این دو مکمل همدیگر هستند و وجود هر یک بدون دیگری فایدهای ندارد.
انواع دامنه در DNS
اگر میخواهید انواع دامنه را با انواع پسوند دامنه اشتباه بگیرید، لطفاً این کار را نکنید! اگر قرار باشد درمورد انواع پسوند دامنه صحبت کنیم، باید درمورد یکایک آنها بهصورت جداگانه توضیحاتی ارائه کنیم؛ اما در این قسمت از مقاله میخواهیم به دستهبندیهای بزرگتری که پسوندهای مختلف دامنه را درون خود جای میدهند، بپردازیم.
Top-Level Domains یا TLD
اولین دسته TLDs ها هستند. اولین دامینهای اینترنت Com، Net، Org، Edu، Mil و Gov هستند که در سلسله مراتب DNS در راس هرم قرار دارند.
Country Code Top-Level Domains یا ccTLDs
دسته بعدی دامینهای اختصاصی کشورهای مختلف هستند. مثلاً پسوند اختصاصی ایران ir. است و دامینهای اختصاصی آمریکا و انگلستان بهترتیب Us و Uk هستند.
Generic Top-Level Domains یا gTLDs
دسته سوم یعنی gTLD ها را میتوان زیرشاخهای از دسته اول دانست. پسوندهای این دستهبندی برای مصارف مخصوص به خود دستهبندی شدهاند. مثلاً شما میتوانید از Com برای موضوعات عمومی یا هر موضوعی که دوست داشتید استفاده کنید؛ اما پسوند Travel فقط در صنعت گردشگری قابل استفاده است.