فضای ابری (Cloud Storage) چیست؟

فضای ابری (Cloud Storage) چیست؟ urlfa.com

فضای ابری یک سرویس با کیفیت، پر سرعت و مطمئن برای نگهداری و ذخیره داده های مختلف در زمینه فایل های: متنی، صوتی، تصویری، ویدئوئی، تحقیقاتی و … می باشد که با استفاده از تکنولوژی ابری، بستری قابل اطمینان را در اختیار کاربر قرار می دهد.فضای ذخیره سازی ابری به دلیل آسان بودن دسترسی به آن برای آپلود یا دانلود فایل ها از روی آن، بسیار مورد استفاده و کاربردی می باشد که می توان از طریق اینترنت از راه دور به آن متصل شد.در ادامه به معرفی بیشتری در باره این فضا و محیط که با نام Cloud storage نیز شناخته می شود، خواهیم پرداخت.

قابلیت فضای ذخیره سازی

ارائه دهندگان خدمات ذخیره سازی ابری، داده‌های منتقل شده به سرور را مدیریت و نگهداری می‌کنند. خدمات فضای ذخیره سازی در صورت تقاضای کاربر ارائه می‌شود و در صورت نیاز ظرفیت آن افزایش و یا کاهش پیدا می‌کند. سازمان‌هایی که فضای ذخیره سازی ابری را انتخاب می‌کنند دیگر نیازی به خرید، مدیریت و نگهداری زیرساخت‌های ذخیره سازی داخلی نخواهند داشت. اگرچه ذخیره سازی به شکل ابری هزینه اطلاعات را به صورت چشم گیری کاهش می‌دهد، اما ارائه دهندگان فضای ابری هزینه‌های کار خود را افزایش داده‌اند که این موضوع می‌تواند در ادامه باعث افزایش هزینه این خدمات شود.

انواع ذخیره سازی ابری

سه گزینه اصلی برای بر اساس مدل‌های دسترسی مختلف وجود دارد که شامل عمومی، خصوصی و ترکیبی می‌باشد.

نوع عمومی یا پابلیک

در نوع عمومی خدمات ذخیره سازی به این صورت است که یک محیط ذخیره سازی به چند نفر ارائه داده می‌شود. در این حالت چند کاربر به صورت همزمان از این فضای ذخیره سازی استفاده می‌کنند. مشتریان معمولا بر اساس هر استفاده و با توجه به خدماتی که دریافت می‌کنند هزینه خود را پرداخت خواهند کرد. در بسیاری از موارد، هزینه‌های معامله بر اساس فرکانس و حجم داده‌های قابل دسترسی محاسبه می‌شود. لازم به ذکر است که این بخش بازار تحت تسلط خدمات زیر است:

  • سرویس ذخیره سازی ساده آمازون (S3)
  • نگهدارنده اطلاعات در آمازون برای بایگانی عمیق
  • Google Cloud Storage
  • Google Cloud Storage Nearline
  • Microsoft Azure

نوع خصوصی با پرایوت

فضای ذخیره سازی خصوصی یک سرویس ذخیره سازی است که یک فضای مشخصی را در اختیار کاربر قرار میدهد که این اطلاعات به وسیله فایر وال محافظت میشوند. با در اختیار داشتن فضای ابری خصوصی می‌توانید خیلی ساده و سریع به اطلاعات ذخیره شده خود دسترسی داشته باشید. فضای خصوصی برای کاربرانی مناسب است که نیاز به سفارشی سازی و کنترل بیشتر بر داده‌های خود دارند یا نیاز دارند که امینت کافی برای محافظت از داده‌های آن ها وجود داشته باشد.

نوع ترکیبی و یا هیبرید

این گزینه، ترکیبی از ذخیره سازی ابری خصوصی و فضای ذخیره سازی ابری عمومی است. این مدل از فضا حالت انعطاف پذیری دارد. برای مثال یک سازمان ممکن است داده‌های استفاده شده و ساختار یافته خود را در یک ابر خصوصی داخلی و داده‌های بدون ساختار و بایگانی شده در یک ابر عمومی ذخیره کند.

همچنین محیط ترکیبی با افزایش فضا باعث می‌شود که سرویس ذخیره سازی خارجی دسترسی به داده‌ها ساده تر شود. همچنین به محیط ذخیره سازی داخلی نیز اجازه افزودن منابع داده نمی شود در این حالت نیز می دانید مورد جدید به داده ها اضافه نشده پس باز هم شیوه دسترسی ساده تر خواهد شد. باید بدانید که استفاده از مدل ترکیبی در سال‌های اخیر افزایش یافته است. یک سیستم ذخیره سازی ابری در سطح سازمانی باید با توجه به نیازهای فعلی و آینده قابل انعطاف باشد و در هرزمان در اختیار کاربر باشد.

فضای ابری چگونه کار می کند؟

ارائه دهندگان فضای ابری مراکز داده بزرگی را تحت عنوان دیتابیس در سراسر جهان دارند. هنگامی که مشتریان از یک ارائه دهنده خریداری می‌کنند، بیشتر جنبه های فضای ذخیره سازی داده‌ها از جمله امنیت، ظرفیت، سرورهای ذخیره سازی، منابع محاسباتی، در دسترس بودن داده‌ها و تحویل آنها از طریق شبکه را نیز به دست می‌آورند.

همچنین برنامه‌های کاربردی مشتری می‌تواند از طریق پروتکل‌های سیو کردن به داده‌های ذخیره شده در این فضا دسترسی داشته باشند یا می‌توانند به فضای ذخیره سازی منتقل شوند. نحوه عملکرد فضای ذخیره سازی ابری بسته به نوع ذخیره سازی که مورد استفاده قرار می‌گیرد، متفاوت خواهد بود. سه نوع اصلی عملکرد عبارتند از: ذخیره سازی بلوکی، ذخیره سازی فایل و ذخیره سازی اشیاء که بسته به نوع سرویس متغیر می باشند.

ذخیره سازی بلوکی

ذخیره سازی بلوکی حجم زیادی از داده‌ها را به واحدهای کوچکتر به نام بلوک تقسیم می‌کند و هر بلوک با یک شناسه منحصر به فرد مرتبط است و در یکی از درایوهای ذخیره سازی سیستم قرار می‌گیرد. ذخیره سازی به این شکل بسیار ساده است؛ زیرا کاربر بدون هیچ تاخیری می‌تواند به پایگاه های داده‌ای با حجم بالا دسترسی داشته باشد.

ذخیره سازی فایل

ذخیره سازی فایل داده‌ها را یک سیستم متشکل از سلسله مراتبی از پرونده‌ها و پوشه‌ها مرتب می‌کند که معمولا با درایوهای ذخیره سازی رایانه شخصی و ذخیره سازی متصل به شبکه (NAS) استفاده می‌شوند. به طور کلی تمام داده ها در یک سیستم ذخیره سازی فایل ذخیره می‌شوند. یک فضای ابری مبتنی بر ذخیره سازی فایل می‌تواند دسترسی به داده‌ها و بازیابی آن‌ها را آسان کند، زیرا این قالب که حالت زیرشاخه ای دارد برای کاربران آشنا است و مورد نیاز برخی از برنامه ها مانند ویدوز می باشد.

ذخیره سازی اشیا

ذخیره سازی شیء داده‌ها را به عنوان اشیاء در فضای ذخیره سازی ابری ذخیره می‌کند که شامل سه جزء است: داده‌های ذخیره شده در یک فایل، فراداده‌های مرتبط با فایل داده‌ها و یک شناسه منحصر به فرد. با استفاده از RESTful API پروتکل ذخیره سازی، یک فایل و فراداده مربوط به آن را به عنوان یک شیء واحد ذخیره می‌کند و یک شماره شناسایی (ID) به آن اختصاص می‌دهد.

برای بازیابی محتوا، کاربر شناسه را به سیستم ارائه می‌دهد و محتوا با احراز هویت و امنیت در اختیار کاربر قرار می‌گیرد. سیستم‌های ذخیره سازی مبتنی بر شیء امکان سفارشی سازی را فراهم می‌کنند که این کار می‌تواند دسترسی و تجزیه و تحلیل داده‌ها را ساده کند. با ذخیره سازی شی، داده‌ها را می‌توان در قالب اصلی خود با مقیاس پذیری گسترده ذخیره کرد.

مهاجرت داده‌های ابری

ذخیره داده‌ها در این فضا می‌تواند نگرانی‌هایی را در مورد تنظیم و انطباق ایجاد کند به خصوص اگر این داده‌ها قبلا در سیستم ها ذخیره شده باشند. کنترل‌ داده‌های فضای ابری به گونه‌ای طراحی شده‌ که کاربر مطمئن شود، از طریق یکسری دستورات خطی و ساده می‌تواند به داده‌های خود دسترسی پیدا نماید. برای قفل کردن داده‌ها می‌توانید کنترل‌هایی مانند (WORM) را مشخص کنید. در نهایت دسترسی به سیستم ذخیره سازی و بایگانی می تواند به شما اطمینان دهد که داده همگی به صورت منظم طبقه بندی می‌شوند و در اختیار شما قرار می‌گیرند.

مزایای فضای ابری

با خرید این فضا اطلاعات شما در یک محیط امن با قابلیت دسترسی بسیار بالا از طریق موبایل، تبلت، کامپیوتر های شخصی و… به وسیله اینترنت، ذخیره می شود. از همین رو دیگر نگران تهیه فضای مناسب برای قرار دادن سرور های بزرگ، هزینه نگهداری و تعمیر آنها، خرید هارد های گران قیمت، محافظت از آن و … نمی باشید.

فضای ذخیره سازی در مقایسه با شبکه‌های ذخیره سازی سنتی (SAN) مزایای زیادی را به همراه دارد که منجر به صرفه جویی در هزینه و راحتی بیشتر برای کاربران می‌شود. این فضا معمولا از هر سیستم، در هر مکان و در هر زمان در دسترس کاربران خواهد بود. درنتیجه کاربران نگران قابلیت سیستم عامل (OS) یا فرآیندهای تخصیص پیچیده نباشند.

معایب ذخیره سازی ابری

لازم به ذکر است که کاستی‎هایی در زمینه فضای ابری ، به ویژه خدمات عمومی وجود دارد که سازمان‌ها را در استفاده از این خدمات مردد می‌کند یا نحوه استفاده از آنها را محدود می‌کند.

از معایب فضای ذخیره سازی ابری می‌توان به موضوع دسترسی به داده‌ها اشاره نمود. دسترسی به داده‌های ذخیره شده در ابر نیز می‌تواند مشکلاتی را ایجاد نماید. به طور مثال یک شرکت ممکن است برای اینکه به سیستم ذخیره سازی ابری دسترسی داشته باشد و بتواند داده‌های خود را به این سرویس منتقل نماید، در این حالت ممکن است حجم داده ها به قدری زیاد باشد که هزینه حجم مورد نیاز آن افزایش پیدا کند.

انتخاب فضای ابری مناسب

به طور کلی سازمان‌هایی که از فضای ذخیره سازی ابری استفاده می‌کنند باید از مزایا و معایب استفاده از این فناوری آگاه باشند. همچنین باید بدانند که با توجه به نوع نیاز خود کدامیک از فضاهای عمومی و خصوصی و یا ترکیبی را استفاده نمایند. البته که در بسیاری از موارد برای کاهش هزینه‌، سازمان‌ها تمایل دارند از فضای ابری عمومی استفاده نمایند.اما باید بدانید که فضای خصوصی می‌تواند امنیت اطلاعات و داده های شما را تضمین نماید و همچنین دسترسی ساده و سریع به اطلاعات را برای شما فراهم کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *